Gedreven door service

Ameland moet grootste zonnepark van Nederland krijgen

woensdag 2 oktober 2013


Het waddeneiland Ameland moet binnen een jaar het grootste park met zonnecollectoren van Nederland krijgen. Het zonnepark moet volgens de huidige plannen een capaciteit krijgen van 6MWh.
 
zonnepanelenZonnepanelen van 2 meter hoog moeten langs de landingsbaan van het vliegveld van Ballum worden aangelegd. Het park op Ameland moet een oppervlak krijgen van 10 hectare, ongeveer vijftien voetbalvelden. Het zonnepark kan maximaal 6 megawattuur aan elektriciteit opwekken, zo stellen de initiatiefnemers. Dat zou zes keer meer zijn dan het huidige grootste zonnepark in Nederland, zo schrijft de Leeuwarder Courant.
 
Ameland wil in 2020 zelfvoorzienend worden in zijn energiebehoefte. Daarvoor wil het eiland duurzame energie gaan opwekken. Omdat het waddeneiland van de provinciale overheid geen windmolens mag aanleggen, is het zich gaan richten op zonne-energie. In een eerste concept van het plan worden de kosten voor de aanleg geschat tussen de 6 en 7,5 miljoen euro. Bij realisering van het park zou het eiland circa 20 procent minder elektriciteit nodig hebben van leveranciers op het vaste land.

Via: Tweakers.net